TOMRUKLAR

Çam

İŞLENMESİ

Çam, kolay işlenen bir ağaçtır fakat reçine fazlalığı nedeniyle aletlerin ağaç üzerinde çalışmasında güçlükler çıkarabilecek özelliklere sahiptir. Çok iyi boyama, cilalama, tornalama, soyulma ve çivi tutma özelliğine sahiptir. Çam ağacı sert ağaç çeşitlerinden daha yumuşak olmasına rağmen mukavemet ve şok direncine sahiptir. Genellikle çoğu masif ahşap türleri nemli ortamlarda genişleme, kuru ortamlarda ise büzülme durumları gösterebilir,  Çam ağacı ise yıllar geçse bile şeklini koruyabilir ve her türlü ortama bozulma yaşamadan uyum sağlayabilir.

100/150 cm

20 m to 30 m

890 kg/m3

470/500 kg/m3

Hardwood Log

Dişbudak

İŞLENMESİ

Dişbudak kerestesi iyi işlenme özelliklerine sahiptir. Her türlü takım ve makineyle işlenmesi kolay olan Dişbudak kerestesinin planyalanmış yüzeyleri pürüzsüzdür. Ancak işlenmesi sırasında çatlamaya eğilimli olduğundan dolayı titizlikle yapılması gerekmektedir. Odunu kolay kuruyan dişbudak için orta ısıda ve hızda kurutulmalıdır. Kuruduğunda çok sertleşip stabil bir yapıya bürünen dişbudak, kolay verniklenir. Odununun ağırlığına bağlı olarak ortalama dayanıklılık özellikleri de gayet iyidir. Mükemmel şok dayanıklılığına sahip ayrıca buharla eğilme özelliği de çok iyidir. Çivilenme, vidalanma, yapıştırma ve cilalanma performansı gayet iyidir ama yine de çivileme ve vidalama işleminden önce ön delme ile daha iyi mukavemet sağlamaktadır.

50 / 150 cm

10 m to 30 m

750 kg/m3

680 kg/m3

Hardwood log

Ihlamur

İŞLENMESİ

Ihlamur ahşabı, fiziksel etkilere dayanımı az bir ağaç türüdür. Bu sebeple cnc tornada, el aletleri ve makinelerde kolaylıkla işlenebilir. Çivileme ve vidalama işlemlerinde zorluk çıkarmayan Ihlamur ahşabı kolay ayrılma eğilimi gösterebildiği için bu işlemler sırasında çok dikkatli bir şekilde işlenmelidir. Tutkallandığında iyi bir sonuçlar verir; ancak cilalanma ve verniklenme işlemlerinde zorluklar yaratabilir. Esnek ve bükülebilir bir yapıya sahip olduğu için kolayca şekil verilebilir.

100 / 150 cm

30 m to 40 m

520/550 kg/m3

350/450 kg/m3

Hardwood log

kayın

İŞLENMESİ

Kayın ağacının yetişme şartları ve rutubet miktarı, kayının işlenmesini belirleyen en önemli etkendir. Açık havada yani toprak ve nemli alanlarda kullanılması, çürümelere neden olur. Bu yüzden, dış mekan kullanımları için uygun değildir. Nemli bir şekilde işleme sokulduğunda yamulmalar ve şekil değişimleri yaşanır. Bu duruma engel olmak için kayın kerestesinin ortalama 1.5-2 ay gibi bir süre fırınlanması gerekir. Ancak bu süre kerestenin kalınlığına göre değişebilir.

40 / 120 / cm

25 m to 35 m

680/720 kg/m3

590/630 kg/m3

Hardwood Log

kızılağaç

İŞLENMESİ

Kendine özgü rengiyle karakterize edilen güzel ve zarif bir ağaç olan Kızılağac ahşabının üzerinde hem el hem de takım tezgahlarıyla çalışmak çok kolaydır ve kolayca yarılır. Bununla birlikte, ahşabı oldukça yumuşak olduğu için bazı uygulamalarda çentiklenmeyi önlemek için özen gösterilmelidir. CNC tornada, makine ve el aletlerinde orta derece direnç gösterir. Çok iyi işlenir ve işlendikten sonra parlak, düzgün bir yüzey verir. İşleme sırasında çatlamalar yapabilir. Tutkalla iyi bağlantı kurmasıyla birlikte çok iyi boyanır ve verniklenir. Böceklere ve mikroorganizmalara karşı ise çok fazla dayanıklı değildir. Kızılağaç ahşabı çürüme direnci açısından dayanıklı olmayan ve bozulabilir olarak derecelendirildiği için yeni kesilmiş kütükler, ahşapta lekelenmeyi veya çürümeyi önlemek için hızla keresteye dönüştürülmeli ve kurutulmalıdır. Gerekli işlemlere tabii tutulmuş Kızılağaç ahşabının suya karşı direnci ise yüksektir.

80 / 100 / сm

25 m to 30 m

720/800 kg/m3

530/680 kg/m3

Hardwood Log

ladin

İŞLENMESİ

İşlenmesi, soyulması ve montajı  kolay olan Ladin ahşabının aynı zamanda çivileme ve vidalanma işlemleri de rahatlıkla gerçekleşir. Çivilendiğinde hafif bir ayrılma eğilimi sahip olan bu ahşap türünün; yapıştırılma,  boyanma ve cilalanma özellikleri de gayet iyidir. Hızlı ve iyi bir şekilde kuruyan Ladin ahşabının,  çatlamaya meyili ise yok denilebilecek kadar azdır.

100 / 180 сm

40 m to 50 m

790/830 kg/m3

420/450 kg/m3

Hardwood Log

Meşe

İŞLENMESİ

Meşe ağacı üzerinde çalışmak genelde zahmetsizdir ve buharlı bükmeyle iyi sonuçlar elde edilmektedir. Fakat kurutma sürecinde dikkatli ve yavaş olunmalıdır, aksi takdirde meşenin yüzeyinde yarıklar ve çatlamalar görülebilir. Ayrıca açık havada kurutulacaksa da mutlaka ince istif lataları kullanılmalıdır. Meşe tomrukları bazen böceklenmelere müsait olabilir, bu yüzden fazla bekletilmemelidir. Kesim işlemine başlamadan önce mutlaka bıçaklar keskinleştirilmelidir. Kesildikten sonra ise çivileme yapılacaksa öncesinde mutlaka ön delme yapılmalıdır. Bunlara ek olarak, meşenin yapıştırılması kolaydır, fakat alkali yapıştırıcılarda yine lekelenme yapabilir. Genelde kurutma işleminden sonra cilalamayı iyi tutar. Ayrıca meşe odunu en iyi boya tutan odun türlerinden biridir ve kolay verniklenir.

50 / 150 сm

15 m to 25 m

950/1050 kg/m3

700/780 kg/m3

Hardwood Log