AGAÇLAR

Akçaağaç

YETİŞME BÖLGELERİ

Akağaç hem ağaç olarak hem de ahşap olarak dünya çapında beğeni görmektedir. Ağaç olarak canlı sonbahar renklerini üzerinde barındırır ve süs olarak dikilir, ahşap formda ise belki de akağaçtan daha fazla figüre sahip başka kereste yoktur. Özellikle taşlık, kayalık ve kalkerli ana kayaya sahip alanlarda doğal olarak yetişen Akçaağaç, ılıman iklime sahip olan bölgelerde daha verimli yetişmektedir. Çoğu Asya kıtasına özgü toplamda 150’dan fazla türü bulunur. Yetişme yerlerini incelediğimizde; Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’da doğal yayılış gösteren çok sayıda türe sahiptir.

İHRACAT/İTHALAT

Akçaağacın odun, tomruk ve kereste olarak kabuksuz şekilde Rusya, Ukrayna ve Gürcistan bölgelerinden ithalatı sağlanır. Yumuşak Akağaç keresteleri çoğunlukla Doğu Amerika’dan ihracatı sağlanmaktadır. Fransa, Kanada ve Rusya’da ihraç eden ülkeler arasında yer almaktadır.

ÖZELLİKLERİ

Akçaağaç sert ve sıkı ağaç türlerinden bir tanesidir. Rengi hafif sarımsı beyaz veya pembe beyazdır. Zamanla ve kendiliğinden sararan Akağacın genellikle çok geniş diri odunu vardır, bu da çoğu akağaç kerestesinin açık renkli diri odundan olduğunu gösterir. Bazılarında ise öz odun koyu renkte ve belirgindir. Dokusu düzgün ve az liflidir. Ağaç yüksekliği ortalama 20-30 m’ye, gövde çapı ise  1,5 m çapa kadar ulaşabilir. Akçaağacın bütün türleri aynı ağırlıkta değildir. Genellikle yaş ağırlığı 530-790 kg/m3 aralığında, kurutulmuş ağırlığı ise 480– 750 kg/m3 aralığındadır. Açık havada kurutulduğunda renklenme oluşabilir. Bu yüzden yüzeysel kurutma önemlidir. Fırında kurutmada ise düşük sıcaklıklar kullanılmalıdır. Hızlı kurutmada beyaz renk korunurken, yavaş kurutmada ise pembemsi kahverengi bir renk meydana gelir. Buharlamadan ise kaçınılmalıdır, çünkü yüzeyinde lekeler oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca akçaağaç çok dayanıklı bir tür değildir. Diri odunu böceklere karşı hassastır. Öz odunu ise bozulmaya karşı az dirençlidir ancak koruyucu işlemle direnç gösterir.

CEVİZ

YETİŞME BÖLGELERİ

Dünya’nın birçok yerinde yetişen ceviz ağacı hikayesi bol ve tarihi eski bir ağaçtır. Nemli ve bataklık alanları sevmeyen ceviz ağacı, diğer ekolojik koşulların sağlanması ile doğal yetişme alanları belirlenmiştir. Asya kıtası başta olmak üzere Avrupa ve Amerika kıtaları üzerinde doğallıkla yetişmektedir. Yetiştiği ülkelerin başında Çin Halk Cumhuriyeti gelir. Hemen ardından Amerika Birleşik Devletleri, İran, Türkiye, Meksika ve Ukrayna, ceviz ağacı yetiştiriciliğinde önde ülkelerdir.

İTHALAT VE İHRACAT

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre en çok ceviz kerestesi ihracatı yapan ülkeler arasında ilk sırada toplam ihracat hacminin %15’lik pay ile Kanada gelmektedir. Kanada sırasıyla İsveç, Abd, Almanya, Avusturya ve Finlandiya takip etmektedir. Dünya’da ceviz kerestesi ithalatında ise ilk sırasında %13,1’lik pay ile Çin Halk Cumhuriyeti gelmektedir. Onu sırasıyla Abd, İran, İngiltere, Türkiye ve İtalya takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ / YAPISI

Ceviz ağacı tüm ağaç türleriyle mukayese edildiğinde ortalama büyüklükte bir ağaçtır. 30 metre yüksekliğe kadar uzayabilir ve gövdesi 1,5 metre çapa kadar ulaşabilir. Yaş ağırlığı 900-950 kg/m3, kuru ağırlığı ise 600 kg/m3’tür. Ceviz ahşabının rengi yıllarla birlikte hafifçe açılır, yüzeyinin parlaklığı ise artar. Ancak bu değişim çok belirgin değildir ve yağlanarak  büyük oranda orijinal rengi aynı zamanda doku ve deseni korunur. Böceklere karşı aşırı duyarlı olan ceviz ağacının çürümeye karşı ise dayanıklılığı yüksektir. Kabuk altı odunu ile öz odunu arasındaki renk farkı ise belirgindir. Kabuk altı odunu soluk sarı, ağacın merkezi olan öz odunu ise en koyu kısmını oluşturur. Açık kahveden koyu çikolata rengine kadar çeşitlilik arz eder ve koyu renk çizgiler içerir.

ÇAM

YETİŞME BÖLGELERİ

Çamgiller familyasına ait olan çam ağacı, dünya üzerine yayılmış olan ve neredeyse tüm ülkelerde yetişme alanı bulmuş, en geniş kapsamlı ağaç türlerinden bir tanesidir. Çam ağaçlarının dünya üzerinde 100’den fazla türü bulunmaktadır. En çok yetiştiği yerler ise Avrupa, Kafkaslar, Rusya, Türkiye ve İran üzerindedir. Ilıman ve soğuk iklim şartlarında daha iyi gelişen çam ağacı bu iklim şartlarına sahip olan bütün bölgelerde yetişebilir.

İHRACATI/İTHALATI

Karaçam, Kızılçam ve Sarıçam gibi tomruklardan elde edilen keresteler inşaat sektöründe fazlasıyla talep görmektedir. Başta Rusya gelmek üzere Ukrayna, Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerden ithal edilmektedir. Dünya üzerinde geniş yayılıma sahip olması ve çok fazla tercih edilmesi sayesinde hemen hemen her ülkenin envanterinde yerini almaktadır.

ÖZELLİKLERİ

Çam ağacının 100’den fazla türü olmasına rağmen, genel özellikleri bakımından birbirine benzerdir. Çevresel koşullara ve türlerine göre ortalama 100 ile 150 yıl arasında yaşamaktadır. Çam ağacının kendisi ve işlenmiş şekli oldukça dayanıklıdır. Fakat diri odunu mantar ve böceklere karşı hassastır, ancak öz odunu oldukça dayanıklıdır. Diri odunu kolay emprenye edilirken, öz odunu daha zor emprenye edilmektedir. Diri odunu 5-10 cm genişlikte, sarımsı ile kırmızımsı beyaz renkte; öz odunu ise kırmızımsı sarı renginden kahverengimsi kırmızı renge doğru giderek koyulaşır. Düz damarlara sahiptir. Ağacının yaş ağırlığı genelde 890 kg/m³, kuru ağırlığı ise 470 ile 500 kg/m³ arasında gelmektedir. Gövdeleri dolgun ve düzgün olan çam ağacının uzunluğu ortalama 20 ile 30 metre, gövde çapı ise 100 santimetre kadar ulaşabilir.

Dişbudak

YETİŞME BÖLGELERİ

Çevremizi güzelleştiren yeşilliklerden bir tanesi olan Dişbudak ağacı, kuzey yarım kürede bulunan en yaygın ağaçlardandır. Serin atmosferlerde, verimli, derin ve iyi drene edilmiş topraklarda en iyi şekilde yetişir ve gelişir. Genellikle yetiştiği bölgeler ise; Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika başta olmak üzere Kuzey İspanya’dan Rusya’ya ve güney Fennoscandia yarımadasından Yunanistan’a kadar uzanmaktadır.

İHRACATI/İTHALATI

Dişbudak kerestesi, ihracatı yasaklı olan ürünlerden biri olduğu için ihracatı söz konusu değildir. Ancak bazı ülkelerden ithalatı sağlanır. Amerika ve Fransa tomruk, Ukrayna ise kereste ithal etilen ülkelerin başında gelir.

ÖZELLİKLERİ

Dişbudak ağacı; sert, ağır, sıkı yapıya sahil olgun bir ağaçtır. Kurutulmuş ağırlığı 680 kg/m3’tür. Genelde açık renkli bir ağaç olup, ağacın özü beyazdan sarıya, kabuk kısmıysa kahverengi ile açık kahve tonları arasında değişiklik gösterir. Diri odun ile öz odun arasındaki fark belirgindir. Düz hareler ile zaman zaman dağınık ve dalgalı desenlere sahip olabilir. Bazen de üzerinde ‘camkurdu’ olarak anılan açık kahverengi parçalar veya mineral izleri görülür. Bu görünüşü dişbudak ahşabına doğal bir özellik katar ayrıca bu durum ahşabın bütünlüğünü etkilemez.

KÖKNAR

YETİŞME BÖLGELERİ

Köknar, çamgiller familyasının (Pinaceae) bir alt türüdür ve dünya çapında 55 farklı türü vardır. Fakat iğneye benzer yaprakları sayesinde bu türlerden kolayca ayırt edilebilir. Bu ağaç türü Kuzey ve Orta Amerika’da, Avrupa’da ve Asya’nın nemli yüksek rakımlı serin bölgelerinde kolaylıkla bulunur.

İHRACATI/İTHALATI

Köknar ağacının başlıca üreticileri Rusya, Ukrayna, Türkiye, Romanya ve Almanya’dır. Dünya üzerinde geniş yayılıma sahip olması ve çok fazla tercih edilmesi sayesinde hemen hemen her ülkenin envanterinde yerini almakta olan bu ağacın başlıca alıcıları arasında ise İran, Hindistan, Mısır, Pakistan bulunur.

ÖZELLİKLERİ

Köknar sert ve sıkı yapılı ağaç türlerinden bir tanesidir. Gövdeleri dolgun ve düzgün olan köknar ağacının uzunluğu 30 m yüksekliğe, gövde çapı ise 100 cm çapa kadar ulaşabilir. Çevresel koşullara ve türlerine göre ortalama yaşam süresi 200 yıl kadardır. Ağacın yaş ağırlığı 700 ile 740 kg/m³ aralığında, kuru ağırlığı ise 420 ile 460 kg/m³ aralığında değişkenlik gösterebilir. Diri odunu 5-10 cm genişlikte, sarımsı ile kırmızımsı beyaz renktedir. Öz odunu ise kırmızımsı sarı renginden kahverengimsi kırmızı renge doğru giderek koyulaşır. Odunu açık havada kurutulduğunda renklenme oluşabilir. Fırın kurutmada ise düşük sıcaklıklar kullanılmalıdır. Köknar ağacının kendisi ve işlenmiş şekli oldukça dayanıklıdır. Fakat diri odunu mantar ve böceklere karşı hassastır.

Ihlamur

YETİŞME BÖLGELERİ

Dünya üzerinde 30 farklı türü bulunan Ihlamur ağacının yetişme alanlarına baktığımızda ılıman ve tropik iklim koşullarında yetiştiğini görmekteyiz. Genellikle Kuzey Yarım Küre’de yetişen Ihlamur ağacı sırasıyla Orta Amerika, Kuzey Amerika’nın doğu kısımları, Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye, Kafkasya ve Asya’nın doğu bölgelerinde yetiştirilmektedir.

İHRACATI/İTHALATI

Dünya ticaret verilerine göre en çok Ihlamur kerestesi ihracatı yapan ülkelerin başında ABD gelmektedir. ABD’yi sırasıyla Ukrayna, Hırvatistan, Japonya ve Güney Kore takip etmektedir. İthalat verilerine baktığımızda ise ilk sırada Çin Halk Cumhuriyeti’ni görmekteyiz. Çin Halk Cumhuriyeti’ni sırasıyla Almanya, İngiltere, İran ve Azerbaycan takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ

Morfolojik özelliklerini incelediğimizde Ebegümecigiller ve Ihlamurgiller familyasının bir üyesi olan ıhlamur ağacı yaklaşık 100 ile 250 yıl arasında yaşamaktadır. Ağacın boyu 30 ile 40 m yüksekliğe, gövde çapı ise 1 ile 1,5 m genişliğe kadar ulaşabilir. Ağacın özgül ağırlığı 350 ile 450 kg/m3’tür.Çok sayıda değişik türü vardır. Yaz ıhlamuru, kış ıhlamuru, gümüşi ıhlamur ve Kafkasya ıhlamuru bunlardan yaygın olanlardır. Olgun odunlu ağaçlar grubundan olan Ihlamur ağacının diri odunu geniş ve dağınık gözeneklidir. Öz odunu da hemen hemen aynı özelliklere sahip olup, gözenekleri küçük yapıda, gözle görülemeyecek derecededir. Diri odunu ile öz odunu arasında renk farkı olmayan Ihlamur ağacı yetiştiği bölgeye göre farklı renklere sahip olabilir. Bazı türleri sarımsı bazı türleri ise açık kahve renklerdedir.

KAVAK

YETİŞME BÖLGELERİ

Söğütgiller familyasının, populus cinsini oluşturan 30’a türü bulunan Kavak ağacı; ılıman ve soğuk iklimlerde rahatlıkla yetişir. Kuzey ılıman bölgelerde, özellikle de Doğu Asya ile Kuzey Amerika’da geniş yayılım alanına sahiptir. Atlantik’ten Sibirya’nın ortasına, Kanada ve Akdeniz çevresinden Türkistan’a kadar olan bölgelerde sıklıkla rastlamak mümkündür.

İHRACATI/İTHALATI

Dünya ticaret verilerine göre en çok kavak kerestesi ihracatı yapan ülkelerin başında Kanada gelmektedir. Kanada’yı sırasıyla ABD, Rusya, Ukrayna ve Japonya gelmektedir. İthal eden ülkelerin başında ise Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya ve İran gelmektedir.

ÖZELLİKLERİ

Uygun koşullarda çok hızlı büyüyebilen bir ağaç olan ve pek çok yerde korular halinde bulunan Kavak ağacı 100 ile 150 yıl arasında bir ömre sahiptir. Uzunluğu 20 ile 30 m’ye, gövde çapı ise 60 ile 120 cm’ye kadar ulaşabilir. İklim bakımından uzun vejetasyon mevsimine sahip, korumalı ve sıcak yerlerde daha iyi gelişme gösteren Kavak ağacı hızlı gelişmelerine paralel olarak çok miktarda su tüketirler. Ağacın ortalama kurutulmuş ağırlığı 380 ile 450 kg/m3’tür.Damarları belirli görüntü vermeyen bu ağacın gözenekleri ve öz ışınları çıplak gözle görünmez. Diri odunu ile öz odunu arasında renk farkı bulunmayan Kavak ağacının öz odunu türüne göre beyaz, kirli beyaz, sarımsı beyaz bazen de kahverengide olabilir.

KAYIN

YETİŞME BÖLGELERİ

Kayın ağacının tarihte eşsiz bir yeri vardır. Avrupa’da hem mobilya hem de yakacak olarak yüzyıllardır kullanılmıştır. İnsanlık tarihinde böylesine önemli bir yeri olan kayın ağacının yetişme alanlarına baktığımızda ise; nemli, kumlu ve humuslu topraklarda çok daha verimli yetiştiğini görmekteyiz. Dünya üzerinde yetiştiği bölgeler; Orta Avrupa’dan başlayıp, devamında Balkan yarımadası, Yunanistan, Bulgaristan, Türkiye ve Kafkasya’ya kadar uzanır. Ayrıca Asya ve Amerika kıtası üzerinde yetişen türleri de bulunmaktadır. Nitekim kayın ağacı, Güneydoğu Avrupa’daki en önemli ticari sert ağaç türlerinden bir tanesidir.

İHRACATI/İTHALATI

Kayın kerestesi global anlamda talebi yüksek bir üründür. Kayın ihracatı yapan ülkelerin başında Almanya olmak üzere Romanya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Fransa ülkeleri gelmektedir. İthalatçı ülkeler ise başta Çin olmak üzere Mısır, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri ve Almanya ülkeleri olmuştur.

ÖZELLİKLERİ

Dünya üzerinde 10’dan fazla türü bulunan kayın ağacı, genellikle yetiştiği ülkenin ismini alır. Yavaş büyüyen kayın ağacı, yetiştiği bölgeye göre yılda 20 ile 40 cm. arasında yüksekliğe ulaşır. Yetişkin bir kayının gövde uzunluğu ortalama 25 ile 35 metre arasında, gövde çapı ise 40 ile 120 santimetre arasındadır. Gövdeleri oldukça dolgun ve düzgün bir yapıdadır. Ayrıca; dayanıklı, gözeneksiz ve güçlü bir yüzeye sahiptir. Çok ince damarlı olmasına rağmen yine de sert ve sağlamdır. Ağacın özgül ağırlığı 680 ile 720 kilogram metreküp arasında değişkenlik gösterir. Diri odun ile öz odun arasında renk farkı yok denecek kadar azdır. Genellikle diri odunu kırmızımsı beyaz, öz odunu ise kırmızımsı kahverengindedir.

KESTANE

YETİŞME BÖLGELERİ

KESTANE ağacı, dünyada görülme sıklığı fazla olan bir ağaç türüdür. Asya’da, Avrupa’nın kuzeyi hariç diğer bölgelerinde, Kafkaslar’da, Alpler’de ve Kuzey Afrika’da sıkça yayılım göstermektedir. Kestane ağacını kategorize ettiğimizde ise; Çin kestaneleri, Japon kestaneleri, Avrupa kestaneleri ve Amerikan kestaneleri olarak ayrıldığını görmek mümkündür. Bu ağacın dünya üzerinde en çok yetiştiği ülkelerin başında ise Çin Halk Cumhuriyeti gelmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti’nden sonra sırasıyla İtalya ve Türkiye Cumhuriyeti gelmektedir.

İHRACATI/İTHALATI

Geçtiğimiz yıllara baktığımızda Dünya’da yıllık kestane ihracat ve ithalat hacmi ortalama 320 milyon Amerikan doları civarındadır.  Dünya Kestane ihracatı ve ithalatı hacminde %26’lık pay ile Çin Halk Cumhuriyeti ilk sırada almaktadır. Daha sonra sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri,  İtalya, Türkiye Cumhuriyeti,  Güney Kore, Yunanistan, Japonya ve Portekiz yer almaktadır. 

ÖZELLİKLERİ

Kestane ağacı, sahip olduğu kestane meyvesi sayesinde oldukça eski tarihlerden itibaren insanoğlu tarafından kullanılmaktadır. 200 ile 500 yıl kadar yaşayabilen Kestane ağacı, ortalama 20 ile 30 metre arasında bir yüksekliğe, gövde çapı ise 1.5 m’ye kadar ulaşabilir. Özgül ağırlığı 560 ile 650 kg/m³ arasında olan Kestane ağacının kabuğu ise çatlaklı bir yapıda bulunur. Genelde meşe ve kayın türleriyle aynı habitatta yetişen Kestanenin kereste yapısı Meşe ağacına oldukça benzemektedir. Kestanenin en göze çarpan özelliği suya, çamura ve çürümeye karşı oldukça dayanıklı olmasıdır. Sert, sıkı yapılı ve dayanıklı bir ağaç türü olan Kestane ağacının açık kahverengi veya sarı renkte bir öz odunu vardır fakat genelde bu renk kesildikten sonra koyulaşır. Kestane ağacının diri odunu ise genelde kirli sarı, beyaz veya gri renklerdedir.

kiraz

YETİŞME BÖLGELERİ

Meyve veren ağaçlar insanoğlunun avcı-toplayıcı olduğu dönemden itibaren hep ilgisini çekmiştir. Meyveli ağaçlardan biri olan kiraz ağacı da bu anlamda ilgi çeken yaygın bir ağaçtır. 6 adet türü ile ön plana çıkmaktadır. Bunlar; Siyah Kiraz Ağacı, Tatlı Kiraz Ağacı, Brezilya Kirazı, Patagonya kirazı, Karayip kirazı ve Şili kirazıdır. Genellikle Avrupa, Asya, Amerika, Anadolu ve Kafkasya’nın ılıman iklime sahip bölgelerinde yetişmektedir. Ayrıca dünyada ılıman iklim özelliklerine sahip birçok bölgede de tercihe bağlı olarak da yetişmektedir.                                               

İHRACATI/İTHALATI

Dünya ticaret verilerine baktığımızda, Kiraz ağacı kerestesi ihracatında ön sırada yer alan ülkeler; Amerika Birleşik Devletleri, Şili, İtalya, İspanya ve İran’dır. İthalat verilerine baktığımızda ise ilk sırada Çin Halk Cumhuriyeti yerini alır. Onu sırasıyla Almanya, İngiltere ve Fransa takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ

 Sert ve sıkı bir ağaç olan Kiraz ağacının uzunluğu 15 ile 30 m arasında bir yüksekliğe, gövde çapı ise 120 cm’ye kadar ulaşabilir. Silindirik bir şekle sahip olan bu ağacın, kıvırcık damarlı desenlere sahip figürlü parçaları dışında, damarları genellikle düzdür. Orta derecede doğal parlaklığa sahip ince, eşit bir dokuya sahiptir. Tipik olarak dış uygulamalarda kullanılır. Dayanıklı ve çürümeye karşı dirençli olarak derecelendirilir. Aşınmalara ve ezilmelere karşı da iyi derecede dayanıklılık gösterir. Ağacın ortalama kuru ağırlığı 600 kg/m3’tür. Ağacın öz odunu yeni kesildiğinde açık pembemsi bir kahverengidir, zamanla ve ışığa maruz kaldıkça ahşap koyulaşır ve kırmızımsı kahverengine döner. Kiraz ağacının diri odunu ise, soluk sarımsı bir renge sahiptir.

Kızılağaç

YETİŞME BÖLGELERİ

 

Dünya üzerinde çok fazla alt türe sahip olan Kızılağaç; Orta Avrupa’ya özgü bir ağaç türüdür. Ilıman iklim koşullarına uyum sağlamış olan bu ağaç Kuzey Yarım Küre’de yayılım göstermektedir. Genellikle yetiştiği bölgeler; Orta ve Batı Avrupa, Kuzeybatı Amerika’nın kıyı bölgeleri, Orta ve Güney Amerika’nın yüksek rakımları ve Güneydoğu Asya’dır.

                                          

İHRACATI/İTHALATI

Dünya ticaret verilerine baktığımızda Kızılağaç kerestesi ihracatında ilk sırada ABD gelmektedir. ABD’yi sırasıyla Kanada, Ukrayna, Fransa, Almanya ve Türkiye takip etmektedir. İthalat verilerine baktığımızda ise ilk sırayı Çin Halk Cumhuriyeti almaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti’ni sırasıyla Rusya, İngiltere ve İran takip etmektedir. 

ÖZELLİKLERİ

Alder olarak da bilinen kızılağaç huşgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. Nemli, derin ve nispeten asitli topraklarda iyi yetişir. Yaklaşık 100 ile 120 yıllık ömrü olan ve hızlı büyüyen bir ağaçtır. Yüksekliği yaklaşık 25 ile 30 m’ye, gövde çapı ise 100 cm’ye kadar ulaşabilen bu ağacın gövdesi dik, kabuğu düz ve gri renkte, sürgünleri ise yeşil veya mor renklerindedir. Ağacın özgül ağırlığı 530 ile 800 kg/m3 arasındadır. Dağınık gözenekli ve gözenekleri çıplak gözle görülmeyecek kadar küçüktür. Ağacın öz odunu ile diri odunu arasında belirgin bir renk farkı yoktur. Genellikle beyaza yakın çok açık kahverengi veya pembe beyazdır. Kesilip açık havada bırakılan kızılağacın rengi, sarımsı kırmızı olur ve kurudukça rengi pas kırmızısına dönüşür. Kuruduktan sonra ise stabil bir yapıya bürünür.

Ladin

YETİŞME BÖLGELERİ

Ladin, Çamgiller ailesine ait olan ve büyük ekonomik öneme sahip bir kereste ağacıdır. Kuzey Amerika, İskandinavya, Orta ve Doğu Asya, Japonya, Alp sıradağları ve Karadeniz’in güneydoğusundaki ılıman ve soğuk bölgelerde geniş yayılma alanına sahip olan bir ağaç türüdür.

İHRACATI/İTHALATI

Ladin tomrukların kabukları soyulduktan sonra ithalat işlemi yapılmaktadır. Kabukları soyulmadan ülkelere girişine izin verilmemektedir. Dünya pazarına ihracatını en çok Rusya, Bulgaristan, Avusturya ve Kamerun’dan yapılmaktadır. Ladin ağacını en fazla ithal eden ülkelerin başında ise Hindistan, İran, Irak ve Pakistan gelmektedir.

ÖZELLİKLERİ

Büyük bir ağaç olan ladin genellikle düz, silindirik bir gövdeye sahiptir ve 40-50 m uzunluk ile 1.2-1.8 metre genişliğe kadar ulaşabilir. İşlenmemiş ağırlığı 790 kg/m3, kurutulmuş ağırlığı ise 420 kg/m3’tür. Ladin kerestesinin diri odun ve öz odunu, renk bakımından farklı değildir. Orta kısmı olgun odun özelliklerine sahip olup, odunu sarımsı beyaz renktedir. İnce ve düzenli bir doku ile düz damarlara sahiptir. Reçine kanalları oldukça yaygındır. Ahşabı yumuşak, ağırlığı düşük ve orta yoğunluğa sahiptir. Mukavemet özellikleri iyidir. Böceklere karşı hassastır. Odunu dayanıksızdır ve emprenyesi güçtür.

MEŞE

YETİŞME BÖLGELERİ

65 milyon yıllık tarihe sahip olan meşe ağacı hem özellikleri hem de tarihi bakımından en çok kullanılan ağaç türü olmuştur. Geniş yayılıma sahip olan meşe; Asya, Avrupa, Amerika, Avusturalya ve Afrika kıtaları üzerinde 400’e yakın türü yetişmektedir. Ağacın anavatanı Suriye, İran, Lübnan, Afganistan, Pakistan, Yunanistan ve Irak olarak bilinse de en çok türü Amerika Birleşik Devletleri üzerinde yetişmektedir. İkinci sırada ise Asya kıtası üzerinde yer alan Çin ülkesinde yer almaktadır.

İHRACATI/İTHALATI

Meşe en çok ticareti yapılan ağaçlar arasındır. Meşe ihracatına daha detaylı bakarsak, bu ağaç türünü uluslararası piyasada en çok ihraç eden Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Belçika, Almanya ve Rusya ülkeleri gelmektedir. En çok ithal eden ülkelerin başında ise Çin gelmektedir. Çin’den sonra sırasıyla Vietnam, Kanada ve Avusturya ülkeleri yer almaktadır.

ÖZELLİKLERİ

Meşe ağacının çok farklı türleri olmasına rağmen, genel özellikleri bakımından birbirine benzerdir. Her türü olmasa da, birçok türünün çevresel koşullara göre 500 yıla kadar yaşayabildiği bilinmektedir. Bu özelliği ağacın sağlam ve dayanıklı olduğunu göstermektedir. Meşe ağacının kendisi ve işlenmiş şekli oldukça dayanıklıdır. Fakat diri odunu, öz odununa göre daha dayanıksızdır. Ayrıca ağır, damarlı ve sık dokulu bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde mantar ve küflenmeye karşı oldukça iyi direnç göstermektedir. Ağacının yaş ağırlığı genelde 1000 kg/m³, kuru ağırlığı ise 700 ile 780 kg/m³ arasında gelmektedir. Meşenin gövde uzunluğu ortalama 15 ile 25 metre arasında, gövde çapı ise 50 ile 150 santimetre arasında değişkenlik göstermektedir. İnce çizgili, dekoratif olan ağacın rengi ise türünden türüne bağlı olarak koyu sarı ve koyu kahverengi tonları arasında değişkenlik göstermektedir. Genellikle diri odunu sarımsı beyaz, göbek odunu ise koyu sarı rengindedir.