Afrika Ağaçları

OKOUME

YETİŞME BÖLGELERİ

Okoume büyümesi için çok fazla ışığa ihtiyaç duyar. Bu tropikal ağaç her türlü toprakta yetişir ancak derin ve verimli toprakları tercih eder. Genellikle Gabon, Kamerun, Kongo Cumhuriyeti, Gana, Ekvator Ginesi, Guyana ve Madagaskar’da yetişmektedir. Okoume, Orta ve Batı Afrika’da önemli bir ağaç türüdür. Gabon ahşabı, Uume ve Zouga gibi çok sayıda isimle bilinir.

İTHALAT VE İHRACAT

Okoume kerestesinin %60’ından fazlası Gabon ve Ekvator Ginesi ülkelerinde üretilmektedir. Bunun çoğunluğu Asya ve Avrupa ülkelerine ihraç edilir. Burada Çin ve Fransa ülkeleri Okoume kerestesinin başlıca alıcılarıdır. Kaplama ve kontrplak olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne de yüksek oranda ithalatlar yapılmaktadır. Okoume ahşabının fiyatı da kalınlık, ağacın kalitesi ve nakliye maliyetlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Okoume ağacı dalsız, silindirik ve dolgun bir yapıya sahiptir. Uygun yetişme koşullarında  30 ile 40 metreye kadar uzayabilir. Gövde çapı ise 180 cm’ye kadar ulaşabilir. Ağacın kurutulmuş ağırlığı 430 kg/m3’tür. Ağacın dokusu  doğal bir parlaklığa sahiptir. Çürümeye karşı dayanıksız ve böceklere karşı hassastır. Öz odunu 3 ile 12 cm genişliğinde ve genellikle kırmızımsı kahverengi veya açık gri pembe rengindedir.

KOSİPO

YETİŞME BÖLGELERİ

Afrika’da yetişen ağaçlar arasında dikkat çeken egzotik türlerden biri olan Kosipo, çok geniş yayılışı olmayan bir türdür.  Başta Fildişi Sahili, Orta Nijerya, Kamerun, Gine, Gabon, Gana, Angola ve Kongo ülkelerinde yetişmektedir.

İTHALAT VE İHRACAT

Kosipo ağacının üretiminde ve dağıtımında ilk sırada Fildişi Sahili gelmektedir. Fildişi Sahili’ni  Liberya, Nijerya, Kongo, Angola ve Gana takip etmektedir. Kosipo’nun ithalatında ise ilk sırada Suudi Arabistan gelmektedir. Onu sırasıyla Yemen, Mısır, İran ve Ürdün takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Bu ağacın kök çıkıntıları 2 ile 4 metreye kadar yükselebilir. Dış görünüşü Sapelli ve Sipo’ya benzemektedir. Ortalama 40 ile 50 metre yüksekliğe ulaşabilir. Çapı ise 180 cm’ye kadar ulaşabilir.  Kosipo ağacının kuru ağırlığı 690 kg/m3, yaş ağırlığı ise 850 ile 950 kg/m3 arasındadır. Ağacın diri odunu 4 ile 8 santimetre aralığında ve genellikle beyazımsı kahverengi renkte olması nedeniyle öz odundan ayırt edilmesi kolaydır. Öz odun kırmızımsı kahverengi veya morumsu kahverengindedir. Kesilen ağacın gözeneklerinde siyah reçine birikintileri mevcuttur. Damarları düzgün ve birbirine geçmiş olan Kosipo’nun çürümeye ve böceklere karşı dayanıklılığı yüksektir.

SİPO

YETİŞME BÖLGELERİ

Sipo bilinen diğer adıyla Utile, Orta ve Batı Afrika’da çok geniş yayılım alanına sahip bir türdür. Genellikle Gine sahilleri boyunca başlayıp aşağıda Angola, doğuda ise Uganda’ya kadar olan bölgede yayılış göstermektedir.

İTHALAT VE İHRACAT

Sipo ağacının üretiminde ve ihracatında ilk sırada  %36’lık pay ile Zambiya gelmektedir. Zambiya’yı sırasıyla Sudan, Angola ve Kamerun takip etmektedir. Sipo ağacının ithalat verilerine baktığımızda ise Yemen’i ilk sırada görmekteyiz. Onu sırasıyla Suudi Arabistan, Mısır ve Uganda takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Sipo ağacı, Afrika kıtasının orman varlığı zenginleştiren ağaçlar arasında en fazla dikkat çeken türlerden biridir. Ayrıca Morumsu yansımaları olan egzotik kırmızı-kahverengi bir ağaçtır. Bu ağacın gövdesi genellikle düz ve silindiriktir. Uzunluğu yaklaşık 60 m’ye, gövde çapı ise 200 cm’ye kadar ulaşabilir. Ağacın özgül ağırlığı 530 ile 630 kg/m3 arasında değişkenlik gösterir. Ortalama kuru ağırlığı ise 635 kg/m3’tür.Ağacın diri odunu 5 ile 10 santimetre aralığında ve açık gri renktedir. Öz odununun kırmızımsı kahverengidir ve diri odundan kolaylıkla ayırt edilir. Çürümeye karşı dayanıklı olan Sipo, mantarlara ve termitlere karşı da dayanıklıdır. Bu ağaç diğer Afrika türleri gibi birbirine kenetlenmiş bir damar yapısına sahiptir.

DİBETOU

YETİŞME BÖLGELERİ

Afrika cevizi olarak da bilinen Dibetou ağacı,  Batı ve Orta Afrika ormanlarında yayılış göstermektedir. Yetişme alanları daha çok Fildişi Sahili, Gana, Kamerun, Nijerya ve Uganda, Gabon ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ülkeleridir. Afrika Maunu diğer adıyla Sapelli ağacına çok benzemektedir hatta Maun ağacının taklidi olarak kullanılmaktadır.

İTHALAT VE İHRACAT

Dibetou kerestesinin üretiminde ve dağıtımında ilk sırada Kamerun gelmektedir. Kamerun’u sırasıyla Angola, Fildişi Sahili, Mali takip etmektedir. Dibetou kerestesinin alıcılarına baktığımızda ise dünyanın farklı noktalarından birçok ülkeyi görmekteyiz. Bu ülkelerin arasında ilk sırada Birleşik Arap Emirlikleri gelmektedir. Onu sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve Yemen takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Ortalama 35 ile 45 metre yüksekliğe ulaşabilen ağacının kullanılabilir gövde uzunluğu 25 m ‘ye kadar ulaşmaktadır. Gövdeleri düz ve silindirik yapıda olan ağacın gövde çapı ise 60 ile 120 cm arasında değişir. Yaş ağırlığı 750 ile 850 kg/m3 aralığında olan odunun kurutulmuş ağırlığı ise yaklaşık 550 kg/m3 seviyelerindedir. Diri odunu yaklaşık 7 cm genişliğinde olup deve tüyü rengine sahiptir. Öz oduna ise sarımsı kahverengi tonlarındadır. Odun yapısında koyu damarlı ve düzensiz çizgilidir. Dibetou ağacı  böceklere karşı dayanıklıdır fakat termitlere karşı hassas bir yapısı vardır. 

TALİ

YETİŞME BÖLGELERİ

Tali ağacı, Sahra altı Afrika’ya özgü yağmur ormanlarında yetişen bir türdür. Doğu, batı ve orta Afrika’da yayılış göstermekte olup, özellikle Gine bölgesinin karakteristik bir ağacıdır. Batıda Senegal ve Gambiya’dan başlayıp, doğuda Sudan ve Kenya’ya, güneyde ise Mozambik’e kadar bulunmaktadır.

İTHALAT VE İHRACAT

Tali ağacının üretiminde ve dağıtımında ilk sırada Gine gelmektedir. Onu sırasıyla Fildişi Sahili, Gana ve Liberya takip etmektedir. Tali ağacının Afrika bölgesinde yetişen diğer ağaçlarda olduğu gibi başlıca alıcıları genellikle Afrika dışındaki ülkelerdir. İthalat ve ihracat verilerine baktığımızda bu ağacın alıcıları arasında ilk sırada Suudi Arabistan’ı görmekteyiz. Onu sırasıyla Yemen, Ürdün, Hindistan ve İran takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Talinin Gövdeleri silindirik ve çok düz bir yapıdadır. Yetişme koşullarına göre 45 metre yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Ağacın kullanılabilir gövde uzunluğu 10 ile 16 metre arasında olup, gövde çapı ise 120 cm’ye kadar ulaşabilmektedir. Yaş ağırlığı 1100 ile 1200 kg/m3, ortalama kurutulmuş ağırlığı ise 910 kg/m3’tür. () Bu yapısal özellikleri tali ağacını diğer türlere göre daha ağır ve sert yapmaktadır. Diri odun beyazımsı ya da pembemsi beyaz renklerde ve belirgindir. Öz odun ise sarımsı kahverengi ile kırmızımsı kahverengindedir. 

PADUK

YETİŞME BÖLGELERİ

Kralların ağacı olarak bilinen Paduk ağacının, kendine has parlak kırmızı rengiyle; Batı Afrika ve Güney Asya’nın tropik yağmur ormanlarında yaklaşık yetmiş farklı ırkı yetişmektedir. Afrika kıtasında yer alan özellikle Gabon ve Kamerun ülkeleri başta olmak üzere Nijerya, Kongo, Gine () ve Angola ülkelerinde sıklıkla yetişmektedir. Paduk ağacı, sıcak iklimlerin yağmur ortamlarında doğal olarak yetişmektedir.

İTHALAT VE İHRACAT

Nemli ve sıcak iklimleri seven Paduk ağacının başlıca üreticileri arasında ilk sırada Gabon gelmektedir. Onu sırasıyla Gine,  Angola, Fildişi Sahili ve Gana takip etmektedir. Paduk ağacının başlıca alıcıları genellikle Afrika dışındaki ülkelerdir. Bunlar arasında ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Onu sırasıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Yemen, Fransa ve İtalya takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Paduk ortalama 40 metre yüksekliğe kadar ulaşır. Paduk ağacının kullanılabilir gövde uzunluğu ortalama 20 m’dir. Gövde çapı ise 120 cm’ye kadar ulaşır. Kurutulmadan önce yaş ağırlığı 900 ile 1000 kg/m3 aralığında olan ahşabın, kurutulmuş ağırlığı ise 800 ile 850 kg/m3 aralığındadır. Kurutulma işlemi yavaş yapılarak deformasyon riski düşük seviyelere çekilir. Ağacın diri odunu 6 ile 10 cm aralığında,  açık gri renktedir. Öz odunu çok güçlü ve sağlamdır. Mantar, termit ve böceklere karşı çok iyi derecede direnç göstermektedir. Damar yapısı oldukça düzgündür . 

VENGE

YETİŞME BÖLGELERİ

Siyah güzelliğinin en somut hali olan Venge ağacı, Orta ve Batı Afrika kıtasının tropikal ikliminde yayılım alanına sahiptir. Son yıllarda çok aranmasına rağmen temin edilmesinde zorluk yaşanan asil bir ağaçtır. 

İTHALAT VE İHRACAT

Venge ağacının üretiminde ve dağıtımında ilk sırada Gabon gelmektedir. Onu sırasıyla Kamerun, Fildişi Sahili, Gine ve Tanzanya takip etmektedir. Bu ağacın alıcıları genellikle Afrika dışındaki ülkelerdir. Başlıca alıcıları arasında ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Onu sırasıyla Ürdün, Yemen, İran ve Fransa takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Diğer Afrika ağaç türlerine göre orta ölçekli olan Venge, 27 m’ye kadar uzayabilir. () Gövdesi düz ve silindirik olan ağacın gövde çapı ise 100 cm’ye kadar ulaşabilir. Kurutmadan önce 1100 ile 1200 kg/m3 aralığında yaş ağırlığı sahip olan Venge’nin kurutulmuş ağırlığı ise 850 ile 900 kg/m3 seviyelerindedir. () Öz odun ile diri odun arasındaki renk farkı belirgin bir şekilde birbirinden ayrılır. Diri odunu sarımsı beyaz renkte olup, öz odunu ise koyu kahverengidir. Özellikle doğal yağlanmadan sonra neredeyse siyaha döner. En bilinen özelliği odun yapısındaki damarların siyah veya koyu kahverengi çizgilerinin yarattığı etki sayesinde dekoratif bir görüntü ortaya çıkarmasıdır.

OVENGKOL

YETİŞME BÖLGELERİ

Ovengkol ağacı, Tropik Batı Afrika kıtasında Fildişi Sahili ve Gana ülkeleri başta olmak üzere Güney Nijerya, Gabon ve Liberya ülkelerinde yetişmektedir. Genellikle kapalı yağmur ormanları ve geçiş ormanlarında küçük gruplar halinde yayılış göstermektedir.

İTHALAT VE İHRACAT

Ovengkol ağacının başlıca üreticileri arasında ilk sırada Gana gelmektedir. Onu sırasıyla Fildişi Sahili, Kamerun, Angola ve Gabon takip etmektedir. Bu ağacın alıcıları ise Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarında bulunan ülkelerdir. Bu ülkeler arasında ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Onu sırasıyla Rusya, Kanada, Fransa ve Meksika gelmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Diğer Afrika ağaç türlerine göre yüksek ölçekli olan Ovengkol, 50 m yüksekliğe kadar ulaşmaktadır. Gövde çapı ise 150 cm’ye kadar ulaşmaktadır. Yaş ağırlığı 1000 ile 1100 kg/m3, kurutulmuş ağırlığı ise 850 ile 900 kg/m3 seviyelerindedir. Ovengkol ağacında öz odun ile diri odun arasındaki renk farkı belirgindir. Diri odunu sarımsı gri renktedir. Öz odun ise sarımsı kahverengi veya koyu kahverengi tonlarındadır. Işığa maruz kaldığında ise hafifçe koyulaşmaktadır. Özellikle odun yapısındaki damarların kahverengi ile siyah renkte çizgiler oluşturması,  dekoratif bir görüntü ortaya çıkarmaktadır. Ovengkol ağacı böceklere, mikroorganizmalara ve çürümeye karşı da dayaklıdır.

IPE

YETİŞME BÖLGELERİ

Orta ve Güney Amerika kıtasına özgü olan bu ağaç, özellikle Brezilya yağmur ormanlarında yetişmektedir. Brezilya’nın sembolü haline gelmesiyle birlikte İpe ağacı, Brezilya Cevizi olarak da bilinmektedir. Genellikle Meksika ve Karayipler’den başlayıp Arjantin’e kadar olan bölgede geniş yayılım alanına sahiptir.

İTHALAT VE İHRACAT

Orta ve Güney Amerika’nın tropik yağmur ormanlarında yetişen IPE ağacının başlıca üreticileri arasında ilk sırada Brezilya gelmektedir. Onu sırasıyla Arjantin, Kolombiya, Peru ve Guyana takip eder. IPE ağacının başlıca alıcıları arasında ise ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Onu sırasıyla İspanya, Portekiz, Meksika ve Şili takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

İpe 100 m yüksekliğe kadar uzayabilir. Kullanılabilir gövde uzunlukları ise 15 ile 25 m arasında değişkenlik göstermektedir. Gövdesi düz ve silindirik olan ağacın, gövde çapı ise 120 cm’ye kadar ulaşabilir. Yaş ağırlığı 1200 ile 1300 kg/m3, kurutulmuş ağırlığı ise 1000 ile 1100 kg/m3 seviyelerindedir. Hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı olan İpe, su geçirmeyen yapısıyla çürümelere ve aşınmalara  karşı yüksek direnç göstermektedir. Öz odunun rengi kırmızımsı kahverengiden, siyahımsı kahverengiye kadar değişebilir. Bazı türlerde ahşabın içinde sarımsı tortular bulunabilir.

AFZELİA

YETİŞME BÖLGELERİ

Afzelia, diğer adıyla Dusi, Avrupa’nın ihraç ettiği kıymetli bir ağaç türüdür. Afrika’nın batı kıyısından başlayıp Senegal, Uganda ve Kongo dahil olmak üzere Doğu Afrika’da kadar yayılış göstermektedir. Tropikal orman bölgesinin daha kuru kesimlerinde vadi, savan ve ormanlarla çevrili alanlarda yetişmektedir.

İTHALAT VE İHRACAT

İhracat ve yetiştirilmesi bakımından anavatanı Kamerun ülkesi olan Afzelia ağacının başlıca üreticisi ağacın anavatanı olan Kamerun’dur. Onu sırasıyla Gana, Fildişi Sahili ve Gine takip etmektedir. Afzelia ağacının başlıca alıcıları arasında ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Onu sırasıyla Fransa, Almanya, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Sert iklimsel koşullara dayanıklı olan Afzelia su geçirmeyen yapısıyla çürümelere, aşınmalara ve darbelere karşı yüksek direnç göstermektedir.  Bu ağaç yoğun ve sert bir yapıya sahiptir. Afzelia ağacı, 40 m yüksekliğe kadar uzayabilmektedir. Gövde çapı ise 120 cm’ye kadar ulaşmaktadır. Yaş ağırlığı 1000 ile 1100 kg/m3, kurutulmuş ağırlığı ise 800 ile 900 kg/m3 seviyelerindedir. Kurutma işlemi deformasyon ve çatlama sorunu olmadan gerçekleşmektedir. Diri odunu beyazımsıdan, soluk sarıya; öz odunu ise kırmızımsıdan, açık kahverengiye doğru değişen tonlara sahiptir. Öz odun ile diri odun arasındaki renk farkı ise belirgindir.

BETE

YETİŞME BÖLGELERİ

Mansonia olarak da adlandırılan Bété, Batı ve Orta Afrika’ya özgü egzotik bir türdür. Bete ağacı genellikle Batı Afrika’nın engebeli ve nemli ormanlarında yetişir. Anavatanı Fildişi Sahili, Kongo, Gana, Kamerun ve Nijerya’dır. 

İTHALAT VE İHRACAT

Avrupa ile Amerika Birleşik Devletleri’nin ithal ettiği tropik ağaç türleri arasında yer alan Bete ağacının başlıca üreticileri arasında ilk sırada Gana gelmektedir. Onu sırasıyla Fildişi Sahili, Angola, Nijerya ve Kamerun takip etmektedir. Bete ağacının başlıca alıcıları arasında ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Onu sırasıyla Almanya, Fransa, Hırvatistan ve Belçika takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Bete ağacı doğal yetişme koşullarına bağlı olarak, 40 m yüksekliğe kadar uzar. Tomruk için kullanılabilir gövde uzunluğu 15 ile 25 m arasında değişkenlik gösterir. Ağacın gövde çapı ise 100 cm’ye kadar ulaşır. Liflerinin yapısı nedeniyle Amerikan Cevizine benzetilmektedir.  Diri odunu 8 cm genişliğinde sarımsı beyaz tonlara, öz odunu ise sarımsı veya grimsi kahverenginde tonlara sahiptir. Ancak ışığa maruz kaldığında renklerde açılma veya solma eğilimi görülebilir. Yaş ağırlığı 1000 ile 1050 kg/m3, kurutulmuş ağırlığı ise 680 ile 700 kg/m3 seviyelerindedir. Kurutma işlemi esnasında budaklı olan kısımlarda ayrılma yaşanabilir. Ahşabın içindeki toksinler sayesinde, sert iklimsel koşullara ve çürümelere karşı uzun yıllar dayanıklılık göstermektedir. Termit ve böcek istilasına karşı da çok iyi direnç göstermektedir.

AZOBE

YETİŞME BÖLGELERİ

Tropikal Afrika’nın endemik türü Azobe, Afrika’nın en sert ağaçları arasında yer almaktadır. Batı Afrika’nın yağmur ormanlarında yayılış gösteren ağaç, genellikle Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Gabon, Gana, Nijerya, Sudan, Uganda ve Liberya ülkelerinde yetişmektedir.

İTHALAT VE İHRACAT

Azobe, Avrupa iklimine adapte olamadığı için Avrupa ülkeleri tarafından düzenli olarak ithal edilen çok kıymetli bir ağaçtır. Bu ağacın başlıca üreticileri ve dağıtıcıları arasında ilk sırada Gabon gelmektedir. Onu sırasıyla Gana, Fildişi Sahili, Uganda ve Liberya takip etmektedir. Azobe’nin başlıca alıcıları arasında ise ilk sırada Fransa gelmektedir. Onu sırasıyla Almanya, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika Birleşik Devletleri takip etmektedir.  

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Azobe, 60 m yüksekliğe kadar uzayan büyük bir ağaçtır. 30 m’ye kadar dalsız gövde uzunluğu bulunabilen bu ağacın, gövde çapı ise 180 cm’ye kadar ulaşır. Diri odunu soluk pembe tonlardadır. Öz odunu ise kestane kahvesinden, çikolata kahvesine kadar değişen tonlara sahiptir. Öz odun ile diri odun arasında kademeli geçişi sağlayan 5 ile 10 santimetre aralığında, öz odunun renk tonlarına yakın ara odun bölgesi bulunmaktadır. Kaba bir dokuya sahip ve damarları genellikle birbirinin içine geçmiş olması ağacı çok sert ve ağır yapmaktadır. Yaş ağırlığı 1200 ile 1400 kg/m3, kurutulmuş ağırlığı ise 1100 kg/m3 seviyelerindedir. Azobe; su geçirmeyen yapısıyla çürümelere, aşınmalara ve darbelere karşı yüksek direnç gösterir. Ayrıca mantar, deniz kurdu ve böcek istilasına karşı da dayanıklıdır.

AFRORMOSİA

YETİŞME BÖLGELERİ

Tik ağacının alternatifi olarak gösterilen Afrormosia, tik ağacına çok benzeyen karakteri ile Golden Tik adıyla da anılmaktadır. Ancak, karakteri ve kendine has özellikleri için tik ağacına olan benzerliğinden çok daha değerlidir. Batı Afrika’ya özgü olan bu ağaç türü genellikle; Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Demokratik Kongo ülkelerinde yetişmektedir.

İTHALAT VE İHRACAT

Afrormosia, Amerika ve özellikle Avrupa ülkelerinin düzenli olarak ithal ettiği sert ağaç türleri arasında yerini almaktadır. Bu Ağacın başlıca üreticileri ve dağıtıcıları arasında ilk sırada Gana gelmektedir. Onu sırasıyla Fildişi Sahili, Kamerun ve Nijerya takip etmektedir. Başlıca alıcıları arasında ise ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Onu sırasıyla Fransa, İngiltere, Suudi Arabistan ve İtalya takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Afrormosia, 50 m yüksekliğe kadar uzayabilen büyük bir ağaçtır. Gövde çapı ise 180 cm’ye kadar ulaşır. Diri odunu soluk sarımsı tonlara sahiptir. İlk kesildiğinde öz odunu sarımsı kahverengi tonlarda olup, zamanla ışığa maruz kalması ile kızmızımsı kahverengi tonlarına dönüşür. Diri odun ile öz odun arasındaki renk farkı belirgin düzeylerdedir. Damarları ince bir dokuya sahip, birbirinin içine geçmiş, yani kenetlenmiş yapıda olması odunu sert ve dayanıklı yapmaktadır. Yaş ağırlığı 1100 ile 1200 kg/m3, kurutulmuş ağırlığı ise 800 kg/m3 seviyelerindedir. Kurutma işlemi esnasında yaşanılan deformasyon oranı da düşük seviyelerdedir.

AKO

YETİŞME BÖLGELERİ

Ako ağacı diğer bir adıyla Antiaris ağacı Dünya tropikal iklim kuşağında geniş bir yayılış göstermektedir. Afrika kıtasına özgü olan bu ağaç Senegal’den başlayıp doğuda Etiyopya güneyde Zambiya ve Angola ülkelerine kadar uzanmaktadır. Kısmen de olsa Tropikal Asya, Pasifik Okyanusu Adaları ve Kuzey Avustralya’da  da yetişmektedir.

İTHALAT VE İHRACAT

Tropikal iklim koşullarında has ağaçlardan biri olan Ako ağacı, yetişme sıklığı ve ihracat rakamları bakımında Afrika kıtasına özgü bir ağaçtır. Bu ağacın başlıca üreticileri ve dağıtıcıları arasında ilk sırada Angola gelmektedir. Onu sırasıyla Gana, Senegal, Gabon ve Fildişi Sahili takip etmektedir. Bu ağacın başlıca alıcıları arasında ilk sırada Birleşik Arap Emirlikleri gelmektedir. Onu sırasıyla Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İran takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Ako ağacı, diğer Afrika ağaç türlerine göre daha hızlı büyüyebilme özelliğine sahip ve 50 m yüksekliğe kadar ulaşabilen bir ağaçtır. Ağacın kullanılabilir gövde uzunluğu ortalama 25 m’dir. Gövde çapı ise 170 cm’ye kadar ulaşır. Diri odunu beyaz renklerde, öz odunu ise sarı tonlarda karşımıza çıkmaktadır. Gözenekleri orta büyüklükte olan ağacın, ince lif dokusuna sahip olması onu hafif ve yumuşak yapmaktadır. Yaş ağırlığı 550 ile 600 kg/m3, kurutulmuş ağırlığı ise 450 ile 500 kg/m3 seviyelerindedir. Yüksek oranda kenetlenmiş damarlara sahip olduğundan dolayı kurutma işlemi esnasında bozulma riskleriyle karşı karşıya kalınır. Ayrıca mantar oluşumu ve lekelenmeyi önlemek için en kısa sürede kesilip kurutulmalıdır. Çürümelere, mantarlamaya, termit ve böcek gibi haşere saldırılarına karşı dayanıklı bir yapıya sahip değildir.

AYOUS

YETİŞME BÖLGELERİ

Sadelik ve şıklığı buluşturan Ayous Ağacı, Afrika Kıtası endemik türleri arasında yer alan güzel bir ağaçtır. Batı ve orta Afrika’ya özgü olan ağaç Kamerun, Gana, Gabon, Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Liberya gibi ülkelerde geniş bir yayılış göstermektedir.

İTHALAT VE İHRACAT

Ayous, özellikle Avrupa ülkeleri tarafından çok sık kullanılan ve düzenli olarak ithal edilen kıymetli bir ağaçtır. Ve her zaman kesilip, biçilme işleminden sonra sevkiyat işlemi gerçekleştirilir. Bu tropikal ağacın başlıca üreticisi ve dağıtıcıları arasında ilk sırada Kamerun gelmektedir. Onu sırasıyla Gabon,  Nijerya, Gana ve Fildişi Sahili takip etmektedir. Başlıca alıcıları arasında ise ilk sırada Fransa gelmektedir. Onu sırasıyla Almanya, İngiltere, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Ayous ağacı, 60 m yüksekliğe kadar uzayabilen büyük bir ağaçtır. Gövdeleri oldukça düz ve silindirik olan ağacın gövde çapı ise 200 cm’ye kadar ulaşır. Diri odun ile öz odun arasında belirgin bir renk ayrımı yoktur. Üzerindeki düz damarların koyu renkli görüntüsü Ayous’un bizlere sunduğu güzelliklerden bir tanesidir. Fakat düşük dirence sahip olan diri odunu renk bozulmalarına karşı dayanıksızdır. Sert ve hafif olan odunu üzerinde yaygın gözenekler bulunmaktadır. Ağacın yaş ağırlığı 550 ile 600 kg/m3, kuru ağırlığı ise 400 ile 450 kg/m3 seviyelerindedir. Kurutma işleminin kontrollü ve titizlikle yapılması durumunda çok düşük oranda deformasyon yaşanır. Bunun yanı sıra çürümelere ve aşınmalara müsaittir. Ayrıca mantar, termit ve böcek istilasına karşı da düşük direnç gösterir.

PAO ROSA

YETİŞME BÖLGELERİ

Neredeyse gökkuşağı renklerini içinde barındıran Pao Rosa ağacı, Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında yetişen nadir bir türdür. Tropikal ağaçlardan biri olan Pao Rosa özellikle; Fildişi Sahili, Nijerya, Kamerun, Gabon ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ülkelerinde kümeler halinde yetişmektedir.

İTHALAT VE İHRACAT

Pao Rosa, Avrupa ülkeleri tarafından çok sık kullanılan ve düzenli olarak ithal edilen kıymetli bir ağaçtır. Bu ağacın başlıca üreticileri ve dağıtıcıları arasında ilk sırada Fildişi Sahili gelmektedir. Onu sırasıyla Gabon, Kamerun, Gana ve Gine takip etmektedir. Başlıca alıcıları arasında ilk sırada Fransa gelmektedir. Onu sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Hollanda, İtalya ve Birleşik Arap Emirlikleri takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Pao Rosa, ortalama 30 m yüksekliğe kadar uzar. Gövdesi kıvrımlı olan ağacın gövde çapı ise  100 cm’ye kadar ulaşır. Yaş ağırlığı 1200 ile 1250 kg/m3, kurutulmuş ağırlığı ise 1050 ile 1100 kg/m3 seviyelerindedir. Kurutma işleminin yavaş yapılması deformasyon riskinin düşük seviyelerde yaşanmasını sağlar. Diri odunu soluk sarı renklerde, öz odunu ise kırmızımsı kahverengi tonlara sahiptir. Yüksek doğal parlaklığı ağaca canlı bir görüntü katar. Birbirine kenetlenmiş ve dalgalı olan damarları ağacı sert ve ağır yapar. Hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı olan Pao Rosa, su geçirmeyen yapısıyla çürümelere, aşınmalara ve bozulmalara karşı direnç gösterir. Ayrıca; böcek, termit, deniz kurdu ve mantarlara karşı hiçbir işlem görmeden doğal olarak dayanıklılık sağlamaktadır.

ZEBRANO

YETİŞME BÖLGELERİ

Zengin dekoratif yüzey yapısına sahip olan Zebrano ağacı, adını zebradan almaktadır. Doğanın vahşi güzelliği ve yalınlığını içinde barındıran Zebrano ağacı sadece Afrika’ya özgü bir ağaç türüdür. Batı Afrika’nın orta kesimlerinde özellikle Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Gabon ülkelerinin tropikal yağmur ormanlarında yetişen egzotik bir ağaçtır.

İTHALAT VE İHRACAT

Tropik bir Afrika ağacı olan Zebrano türü sınırlı olduğu için yüksek ekonomik değere sahip önemli bir ağaçtır. Ağacın başlıca üreticileri ve dağıtıcıları arasında ilk sırada Kamerun gelmektedir. Onu sırasıyla Gabon, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Angola takip etmektedir. Başlıca alıcıları arasında ilk sırada Suudi Arabistan gelmektedir. Onu sırasıyla Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Fransa ve İspanya takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Zebrano ağacının, ortalama boyu 40 m yüksekliğindedir. Gövde çapı ise 120 cm’ye kadar ulaşabilir. Öz odunu soluk sarı ile koyu kahverengi tonlarında, diri odun ise kremsi beyaz tonlardadır. Genellikle birbirine kenetlenmiş damarları ve açık gözenekli bir dokuya sahiptir. Ağacın yaş ağırlığı 1100 ile 1200 kg/m3 kurutulmuş ağırlığı ise 800 ile 900 kg/m3 seviyelerindedir. Kurutma işleminin titizlikle gerçekleştirilmesi gerekir aksi durumda deformasyonlar yaşanabilir. Su geçirmeyen yapısıyla çürümelere karşı yüksek direnç göstermektedir. Bu da Zebrano ağacının dış mekan kullanımlarında uzun ömür sağlamaktadır. Ayrıca; mantar, termit, deniz kurdu ve böcek saldırılarına karşı dayanıklı yapısı vardır ancak diri odunu daha düşük dayanıklılığa sahiptir.

TİK

YETİŞME BÖLGELERİ

Tik ağacı dünyadaki en değerli ağaç türleri arasında yerini alan bir ağaçtır. Tropikal iklim kuşağına sahip ülkelerde yayılış göstermekte olan bu ağaç,  Asya kıtasında Hindistan, Endonezya, Tayland ve Myanmar’da; Afrika kıtasında Gana, Fildişi Sahili, Nijerya, Tanzanya ve Togo ülkelerinde ve son olarak Amerika kıtasının tropikal iklim kuşaklarında yetişmektedir.

İTHALAT VE İHRACAT

Tik tomruğu ihracatında Myanmar ülkesi birinci sırada yer alır. Tik ağacının en büyük üreticilerinden diğerleri ise Endonezya, Tayland ve Hindistan’dır. Hindistan’da üretilen kerestenin çoğu iç piyasada tüketildiği için Myanmar, Fildişi Sahili, , Togo, Gana ve Brezilya ülkelerinden tik ağacının dağıtımı sağlanmaktadır. Tik ağacına yönelik dünya çapındaki talep, mevcut kaynaklardan çok daha fazladır. Tik ağacının başlıca alıcıları arasında Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Onu sırasıyla Çin Halk Cumhuriyeti, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Tik ağacı 500 yıla kadar bir ömre sahiptir. Ortalama 30 ile 45 m aralığında boylarda olan Tik ağacı, gücü ve dayanıklılığı nedeniyle kaliteli bir ağaç olarak dünya çapında bir üne sahiptir. Yapısal özellikleri bakımından sert, düz damarlı, kaba dokulu bir ağaçtır. Yaş ağırlığı 750 ile 900 kg/m3, kurumuş ağırlığı ise 650 ile 750 kg/m3 seviyelerindedir. Diri odunun rengi soluk sarı tonlarda, öz odunu ise koyu kahverengi veya koyu altın sarısı tonlarda değişkenlik göstermektedir. Mantar, deniz kurdu ve böcek saldırısına karşı dayanıklı ve çürümeye karşı dirençlidir. Kurutma sırasında çok düşük oranda çatlama ve ayrılma eğilimi gösterir. Hızlı kuruma koşullarına karşı küçük bir koruma ile kusursuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

BURMA TİK

YETİŞME BÖLGELERİ

Tik ağacı türleri içerisinde yer alan Burma Tik, dünyanın en nitelikli ve değerli ağaçları arasında yer almaktadır. Burma Tik, Asya ülkelerinden Hindistan, Tayland ve Filipinler’de sıklıkla yetişmektedir.

İTHALAT VE İHRACAT

Burma tik ağacını dünyanın birçok ülkesi kullanmaktadır. Bu ağacı en çok ithal eden ülke Çin’dir. Diğer önemli ülkeler ise Endonezya, Tayland ve Filipinler’dir. () Başlıca alıcıları arasında ilk sırada ABD gelmektedir. Onu sırasıyla İngiltere, Fransa ve Japonya takip etmektedir.

ÖZELLİKLERİ VE YAPISI

Burma Tik doğal yetişme koşullarına bağlı olarak, 40 m yüksekliğe kadar uzayabilmektedir. Ağacın gövde çapı ise 100 cm’ye kadar ulaşabilmektedir. Diri odunu kremsi beyaz ve soluk sarımsı kahverengi tonlarda, öz odunu ise kahverenginin tonlarındadır. Ağacın yaş ağırlığı 1000 kg/m3, kurumuş ağırlığı ise 750 kg/m3 seviyelerindedir. Çürümelere ve bozulmalara karşı oldukça yüksek direnç sağlamakta olan bu ağaç mantar oluşumu, böcek ve termit saldırılarına karşı da dayanıklıdır.